Toti bebelusii se nasc cu ochii albastri. Dupa cateva ore de la nastere, culoarea se poate schimba. Majoritatea oamenilor ajung pana la urma sa aiba ochi de alta culoare.
Organismul uman contine aproximativ cinci litri de sange.
Atunci cand v-ati nascut aveati 350 de oase, iar dupa terminarea copilariei 144 dintre ele s-au unit intre ele.
Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani. Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.
O persoana sub 30 de ani inhaleaza de doua ori mai mult oxigen decat una de peste 80 de ani.
O persoana obisnuita respira cam 74 de milioane de litri de aer de-a lungul vietii.
Muschiul ochiului este cel mai rapid din organism. El se contracta in mai putin de o sutime de secunda.
Unghia degetului mijlociu creste cel mai repede. O unghie ajunge la lungimea normala cam in 150 de zile.
Inima pompeaza mai mult de 3.500 de litri de sange in timp de o ora. De-a lungul vietii inima bate de aproximativ 2.700.000.000 de ori. In corpul nostru sunt mai mult de 12.00 de km de vase de sange.
Un barbat obisnuit mananca in jur de 50 de tone de alimente de-a lungul vietii pentru a mentine o greutate de 80 de kg.
In momentul primei respiratii un nou nascut trebuie sa inspire cam de cincizeci de ori mai puternic decat un adult.
Omul are aproximativ 76 000 de fire de par pe cap.
Atunci cand tesuturile si organele sunt private de oxigen, sangele capata culoarea albastra
Sunt necesare aproximativ 200.000 de incruntari pentru aparitia unui rid permanent deasupra sprancenelor.
Inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.
O persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi.
Dintii unui om sunt tari aproape ca piatra.
Copilul pana sa se nasca viseaza aproape tot timpul. Copii nascuti prematur vor visa mai mult la maturitate decat ceilalti.
Am vazut pe Realitatea ce idee le-a venit guvernantilor in legatura cu garzile doctorilor. Cica sa faca garda de acasa, cu conditia sa raspunda la apelurile telefonice si sa se deplaseza la spital, atunci cand este solicitat. Pai, ia imaginati-va o noapte grea la chirurgie. Vreo doua accidente si vreo 3-4 betivani cu sangale curgand siroaie. Si asa sant unii doctori care fac "degustari" pe la camera de garda si sunt aproape imposibil de deranjat cand e o urgenta. Ce-ar fi sa trebuiasca sa-l chemi de acasa, de vreo 4 ori intr-o noapte, pe unul care si cand e in spital vine impleticindu-se pe picioare, in cazul in care asistenta a reusit sa-l scoata din barlog. Pai mai intai sa raspunda la tel., dupa aia sa ia o aspirina sau dracu mai stie ce, ca sa se trezeasca, apoi sa se urce in masina si sa nimeresca sa bage cheile in contact, ca nici asta nu-i usor. Apoi, stai sa vezi daca nimereste poarta ca sa iasa, poate intra cu jeep-ul in stalpul portii, ca doar s-a mai intamplat. Si cand in fine ajunge la spital, de unde poti sa fii sigur daca nu vede doi pacienti in loc de unul? In afara de asta, ce smecherie mai e si asta, sa dormi acasa, langa nevasta? Searbad de tot. Pai, sa nu mai faci tu cate un ocol pe la triaj, mai pui un scaun in usa, te mai duci pe la radiologie, sa controlezi daca fata de acolo are sutienul pe ea, mai vii inapoi pe la registratura, o rogi pe tipa de serviciu sa verifice daca esti incheiat bine la pantaloni... Nu-i asta frumusetea muncii de doctor? Sa fii implicat, sa fii in mijlocul evenimentelor, permanent gata de treaba? Ei, asta-i cam greu, cu bautura asta, bat-o s-o bata, dar orisicat...
RăspundețiȘtergere